Den opprinnelige Gol stavkirke står på Norsk Folkemuseum i Oslo, og tilhører den til enhver tid regjerende monark i Norge. Undersøkelser indikerer at kirken ble oppført etter 1216, og har elementer som er så tidlige som fra 1157.
Gamle Gol stavkyrkje
Den gamle stavkirketomta ligger i grenda der Gol var på den tida, oppe i lia et lite stykke fra Gol Kyrkje. Stavkirka var i bruk fram til 1881, da Gol fikk ny kirke. Gol Stavkirke begynte å forfalle sterkt utover 1800-tallet. Kirka var da også sterkt ombygd, på grunn av økt plassbehov. I 1882 ble kirka solgt til "Foreningen til norsk fortidsminnesmerkers bevaring". Kirka ble da flyttet til Bygdøy Kongsgaard, i dag Norsk Folkemuseum. Kirka ble ført tilbake til sin opprinnelige form og størrelse. Ved oppbyggingen på folkemuseet var det tvil ved rekonstruksjonen, og Borgund Stavkyrkje i Sogn ble brukt som forbilde. Borgund Stavkyrkje blir regnet som søsterkirka til Gol Stavkyrkje. En tror det kan være samme håndverkere som har bygd disse to kirkene.
Gol Stavkyrkje består av et skip, omgang, svalgang, kor og abciss. Oppe på hovedtaket står det tre takryttere.
Gammel byggekunst
En regner med at det ble bygd ca. 2000 stavkirker mellom år 1150 og år 1350. Med et tynt befolket Norge måtte dette være en enorm prestasjon. Det vil si at det ble reist 10 stavkirker i året. Prestasjonen er ikke mindre når en tenker seg at all bygging ble gjort med håndmakt. Verktøyet som ble brukt var øks.
Dette var i en tid da Norge nettopp var kristna og en ikke hadde fått den riktige troa enda. Det er interessant å se en del Norrøne symboler som er nytta i kirka. Hammeren til Tor over inngangen. Drager på taket, Odin, Tor og flere som står og holder oppe taket i kirka (mastene). Hvorfor disse symbolene har kommet i en kristen kirke er det ingen som vet. Historien sier at nordmennene var usikre på den nye troa, og ville ha “en fot” inn i den norrøne troa for sikkerhets skyld.
En regner med det var håndverkerlag som reiste rundt og ledet arbeidet med stavkirkene. Når en studerer konstruksjonen er det mye som minner om båtbygging og det er nettopp her disse håndverkerne har fått gjennom bygging av vikingskip og andre båter gjennom århundrer. Derfor hadde en rakt ekspertise til å utføre bygg som er noe av det ypperste innen trearkitektur.
Nye Gol Stavkyrkje
Gol Stavkyrkje - som står her på Storeøyne (øya) - er en kopi av Gol Stavkirke på Bygdøy. Kirken stod ferdig i 1994 og ble vigslet 10. juli. Et problem ved å kopiere en stavkirke i dag er at den gamle grove furuskogen er borte. Det er vanskelig å finne egnede materialer. Bak arbeidet med kopiering av Gol Stavkirke ligger det ca. 10 årsverk. Kirken ble bygd av lokale håndverkere. Treskurden på bygget og inventaret er utført av telemarkingen Hans Slettemeås. Mesteparten av trevirket er hentet fra dalen. Tekstilarbeidet på abcissveggen er laget av tekstilkunstner Karin Stang. Mannen bak prosjektet er siv.ing Torbjørn Rustberggard fra Gol.
Stavkirke.
- Hvorfor heter det stavkirke? Grunnen er de solide mastene (stavene) som holder oppe kirka. Stavprinsippet er stående veggpanel (tiler) som er omslutta med svill over og under, og med hjørnesøyler i hver ende.
Utstilling
En utstilling om stavkirker og stavkirkearkitektur ble laget i 2023.
Comments